Proiect PETAL S.A. – ”Low carbon-intensive and secured power supply at PETAL S.A.” nr. 2021/335785

Trecerea la modelul de afaceri sustenabil la PETAL SA prin investiții majore cu implementarea proiectului ”Low carbon-intensive and secured power supply at PETAL SA” nr. 2021/335785

PETAL SA are un consum semnificativ de energie, care costă anual peste zeci de mii de euro anual. Compania trebuie să scadă cheltuielile de producție, altfel va pierde competitivitatea pe piață cu costuri mai ridicate de producție. Întrucât firma este situată în Huși, aproape de granița cu Republica Moldova nu exista o unitate producătoare de energie în aceasta micro-regiune, iar aceasta este izolată și din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. Compania va produce parțial consumul propriu de energie electrică, eliminând întreruperile care reprezintă obstacol major în fața capacităților noastre de producție.

Răspunsul nostru

Pentru a ne menține și a crește producția și capacitățile de producție într-un mod durabil, obiectivele noastre operative sunt reducerea dependenței energetice, creșterea capacităților de producere a energiei regenerabile pentru autoconsum, dezvoltarea tehnologiei de ultimă generație și de înaltă eficiență și dezvoltarea extracției durabile. Pentru a atinge aceste obiective, instalăm o capacitate solară fotovoltaică de 250 kWp  pentru a ne acoperi cererea de energie cu capacități proprii de producție. Sistemul fotovoltaic va produce 300 MWh de energie electrică pe an, acoperind până la 16,5% din consumul total de energie al companiei.

Realizări până în prezent

Angajamentul nostru de a apela la un model de afaceri durabil a început în anii precedente, începând cu modernizarea majoră a unității noastre industriale cu scopul de a crește eficiența energetică. În acest cluster suntem angajați să dezvoltăm soluții inovatoare pe aria tematică energie-mediu, strategii de creștere a productivității și competitivității pentru membrii clusterului, soluții integrate pentru reducerea pierderilor de energie și modele bioeconomice pentru reducerea emisiilor de CO2.

Proiectul nostru de investiții în sistemul fotovoltaic este considerat drept exemplu de bună practică în regiunea noastră și pentru alte entități publice și private.

Proiect de investiții

Firma noastră a făcut demersurile necesare întocmirii propunerii de proiect cu un sistem fotovoltaic cu o capacitate de 250 kWp pentru autoconsum. Proiectul depus in anul 2021 cu titlul ”Low carbon-intensive and secured power supply at PETAL SA” nr. 2021/335785, a fost finantat de Innovation Norway in cadrul programului Energy in Romania, Bugetul total al proiectului este 224 182 EUR, din care 122,211 este grantul oferit de Innovation Norway iar aportul propriu este 101,971 EUR. Perioada de implementare a proiectului este intre 22.08.2022 si 31.12.2023.

Prin acest proiect de investiții, rezultatele așteptate sunt:

  • reducerea emisiilor de CO2 cu 142 t/an,
  • producerea a 300 MWh/an de energie electrică pentru autoconsum.